divendres, 25 de novembre del 2016

Si no ens entenem pel llenguatge, entenguem-nos per amor

Des de sempre que sóc un enamorat de Ramon Llull, sempre l’Evangeli, sense violència, amb l’argument del Verb i de l’Amor. He trobat la seva biografia i la seva obra fascinant. Llull, el teòleg, el místic, el missioner, i, sobretot, l’AMIC DE L’AMAT; Ell és el doctor il·luminat pel sant Esperit a la muntanya de Randa, oberta al sol, al mar, al cel, talment el Pi de Formentor. També ell va viure com els vells profetes de les amors del cel. Quan un s’acosta –cal ser especialista– a l’obra de Ramon Llull queda desconcertat per la desmesura, una desmesura que només pot ser de Déu. La seva obra i la seva vida és pròpia d’un foll per Crist: «Lo foll Ramon».




Llull del llibre d’Evast i Blanquerna, una bellíssima composició literària que inicia el gènere de la novel·la. Llull amb el seu ars volia portar a tots, no per la violència, sinó per la força del Verb i de l’Amor, al coneixement de Crist.



Quan les llengües romàniques naixien ell escriu ja en el català i en certa manera és el creador del català literari. M’uneixo al desig de l’Església de Mallorca perquè el papa Francesc el declari Doctor, això és, Mestre de l’Església universal. Si teniu paciència de llegir el català antic us recomano que llegiu la cèlebre Ave de Ramon Llull, en el qual el teòleg, místic i missioner, saluda a Maria en nom de tot i de tots. llegiu-la amb el bell cant de la Maria del Mar Bonet que posa música a fragments del llibre de l’Amic i de l’Amat. Una música que porta la sentor del nostre mar i de les voladisses de gavines.



AVE MARIA DE RAMON LLULL

Ave Maria!
Et saluda el teu servidor de part dels àngels
i dels patriarques, i dels profetes i dels màrtirs,
i dels confessors, i de les verges, i dels verges:
i et salut per tots els sants de Glòria.
Ave Maria!

Saluts et port de tots els cristians, justs i pecadors;
els justs et saluden, car ets digna de salutació
i car ets esperança de llur salvació;
els pecadors et saluden, per demanar-te perdó.
Ave Maria!


Saluts et port dels sarraïns, jueus, grecs, mongols, tàrtars…
Tots aquests i moltes altres gents, et saluden per mi,
qui som llur procurador. En la tua salutació els pos,
per tal que el teu Fill els vulla recordar.
Ave Maria!

Tu ets digna que, per totes gents i que en totes terres,
fosses coneguda, servida, amada, lloada. Saluden-te!
Ajuda i gràcia i benedicció et demanen per mi.
(Llibre d‘Evast e Blanquerna, LXI)