dissabte, 13 de febrer del 2016

Una perla d’Evangeli per cada dia de la Quaresma (III)


"NO HE VINGUT A CRIDAR JUSTOS, SINÓ A PECADORS", AQUESTS SOM NOSALTRES.
Dissabte de cendra
(Lc 5,27-32): "En aquell temps, Jesús va sortir i veié un publicà que es deia Leví, assegut al lloc de recaptació d'impostos, i li digué: «Segueix-me». Ell ho deixà tot, s'aixecà i es posà a seguir-lo. Després Leví va preparar un gran banquet en honor de Jesús a casa seva, i molts publicans i altra gent eren a taula amb ells. Els fariseus i els seus mestres de la Llei ho retreien als deixebles de Jesús i els deien: «Per què mengeu i beveu amb els publicans i els pecadors?». Jesús els respongué: «El metge, no el necessiten els qui estan sans, sinó els qui estan malalts. No he vingut a cridar els justos a convertir-se, sinó els pecadors».

Comentari:
El Senyor ens diu a cadascú: «Segueix-me». «No t’ho pensis i fes-me cas. Ara mateix, vine amb mi. Deixa-ho tot». El bon Jesús ens pren del lloc on som. No busca els justos, busca els pecadors. I nosaltres no hem de posar de la banda dels justos i dels qui estan bons, Sinó de la banda dels qui som injustos i estem malalts i que necessiten el Metge. Aquest evangeli és particularment estimat al Papa Francesc. Deixem que ell el prediqui:

«En el desafiament de l'amor, Déu es manifesta amb sorpreses. Pensem en sant Mateu. Era un bon comerciant. A més traïa a la seva pàtria, perquè els cobrava els impostos als jueus per pagar-los als romans. Estava ple de plata i cobrava els impostos. Passa Jesús, el mira i li diu: 'Vine i segueix-me'. No s'ho podia creure. Si després tenen temps, vagin a veure el quadre que Caravaggio va pintar sobre aquesta escena. Jesús ho diu, li fa així (fa el gest de cridar-lo) i els que estaven amb ell diuen: 'A aquest, que és un traïdor, un pocavergonya?' I ell s'agafa a la plata, i no la vol deixar. Però la sorpresa de ser estimat el venç. I segueix Jesús. Aquell matí quan Mateu marxava a la feina i s'acomiadava de la seva dona, mai hagués pensat que tornaria sense els diners i apurat per dir-li a la seva dona que preparés un banquet. El banquet per a aquell que l'havia estimat primer, que l'havia sorprès amb alguna cosa molt important, més important que tota la plata que tenia» (De la predicació del Papa Francesc.)

Unes paraules del Papa Francesc:
La fe cristiana sembla trobar la seva síntesi en la paraula misericòrdia.

En honor a l’alegria de la Mare de Déu escoltem avui el piccolo concerto de Vivaldi. En alegrarà el dia.