dimarts, 21 de gener del 2014

Com es pinta una icona?


Per pintar una icona es segueix una tècnica totalment diferent als sistemes de pintura als que estem acostumats aquí, en l'actualitat. És un treball llarg i pacient, que requereix tota una preparació i, després, la pintura es va efectuant a través de diverses capes que es van superposant unes damunt de les altres.

És una feinada impressionant i, als nostres ulls occidentals, es fa estrany veure com, a vegades, després d'haver estat una bona estona pintant quelcom, ho tornen a recobrir d'un color fosc; quan ja tenen dibuixades les faccions de la imatge, la repinten tota de verd o marró. Però després ja aniran entrant els colors més clars... Igualment és molt curiós veure com fan les aplicacions dels daurats. Els pigments són naturals i es fan servir altres elements com el rovell d'ou, vinagre o cervesa.

L’arquitectura de les icones és estranya. No hi ha cap respecte a les proporcions. El món vegetal i animal, quan apareix, està representat únicament per alguns indicis, a vegades amb formes rares, fora de la lògica humana.

La perspectiva és en la seva major part “inversa” i contribueix a aquesta harmonia del conjunt, típica de les icones: les línies de perspectiva no es troben en un punt de fuga darrera la imatge, sinó davant. Las línies de força surten de dins de la icona cap a l’espectador. És tot al contrari que una pintura, per exemple, del Renaixement, en la que, amb un art especial es procura donar profunditat d’espai.

El millor és poder-ho veure, així que us deixo un parell de vídeos molt interessants. Val la pena dedicar-hi una bona estona.