dimarts, 24 de setembre del 2013

Mare de Misericòrdia (I).- El mantell de la Mare de Déu

Santa Maria, el dia vint i cinc de setembre, esdevé la reusenca de tota la vida. Ciutadana i veïna nostra. No deixem d’anar a casa de la mare de Déu aquest dia! Ens espera allí. Mai és per casualitat que un cristià vagi a un santuari de la Mare de Déu. Si hi ha anat és perquè Ella l’ha cridat. Sé de què parlo.


El Santuari de la Mare de Déu a la cruïlla de la carretera que va cap al mar és bonic, elegant i humil. Però allò més valuós és la imatge de Santa Maria, petita i menuda, que en reposa una altra de més antiga (destruïda o perduda en la persecució religiosa del segle XX). Crida l’atenció que la petita imatge de Maria porta un ample mantell que les Cambreres del Santuari canvien segons el temps litúrgic. Es un mantell ample i acollidor.

Vull explicar-vos que el mantell és un element de la iconografia mariana típica i antiga. El mantell significa la protecció maternal de la Mare de Déu. A l’orient es representa d’una altra manera, amb una icona en la qual es veu com la Mare de Déu estén el seu mantell protector sobre el poble de Déu. Aquesta icona que és molt estimada entre els nostres germans de l’orient es diu: «Mare de la Protecció del nostre poble». I aquest mantell que la Mare de Déu porta té a veure amb una antiga pregària a la Mare de Déu que s’anomena «Sota el vostre mantell ens refugiem». Em pregunto i de què ens ha de protegir la Mare de Déu?


Què és el que hem de posar sota la seva protecció? Sota el seu mantell? Us ho diré clarament: «La nostra fe». La fe en Crist no és una adquisició per sempre. La podem perdre, ens la poden prendre o ens la poden fer perdre. Jo aquest any faré aquesta pregària:



Oh Mare de Déu poso sota la vostra protecció la meva fe, la meva vida de cristià. Poso també sota la vostra protecció la fe dels cristians de Reus. Guardeu-la, protegiu-la.