diumenge, 8 de setembre del 2013

El naixement de la Benaurada


Imatge de la Mare de Déu del Camí, venerada amb molt d’amor per tots els cambrilencs, de la Vila i de la platja. Mare de moltes vocacions sacerdotals. El Sr. Cardenal Vidal i Barraquer l’estimava. El Sr. Rector, Mn. Rafael, fou ordenat sacerdot sota la seva mirada. La seva festa es el vuit de setembre.

La festa de la Immaculada Concepció se celebra nou mesos abans de del vuit de setembre; com la festa de l’Encarnació o de l’Anunciació de la mare de Déu se celebra nou mesos abans de Nadal. Se celebra que la vida ha estat engendrada en el si d’unes mares. Anna va engendrar, segons la carn, la benaurada filla d’Israel, Maria; i aquesta va engendrar, per obra de l’Esperit Sant, a Jesús, el Fill de Déu.

Celebrar la vida, el do més gran de Déu!!! Aquesta festa es començà a celebrar a Jerusalem i fins el segle VII no va entrar a la litúrgia de l’occident. A casa nostra és molt arrelada i els santuaris dedicats a la Mare de Déu celebren la seva festa titular: mireu a la nostra arxidiòcesi a quants llocs fan festa; al Camí de Cambrils, a la Riera de les Borges del Camp, a Puigcerber de les Muntanyes d’Alforja; al Loreto d’Ulldemolins, al Tallat de Rocallaura, a la Roca de Mont-roig, a Santa Maria de la Morera de Montsant, a Santa Maria de Cornudella i tants d’altres que ara no recordo.

Però avui també és el nom de moltes dones catalanes que porten el nom de Núria, a les valls de Núria, cobertes de neu tot l’hivern, i a Meritxell del país d’Andorra. A totes les dones que porten el bell nom de la Mare de Déu les felicitem. Els antics himnes litúrgics els agradava saludar aquest dia amb el nom d’Aurora de la nostra salvació. Israel no va conèixer el naixement d’aquella nena, no tingué cap publicitat. Això és el més propi de Déu. Les obres més grans de Déu estan embolcallades del seu silenci. Però Maria és el miracle més gran de Crist. Si no hi hagués el Misteri de Maria en la fe catòlica hi faltaria una cosa ja que ella és el reflex de la salvació cristiana i resplendor de la nova Jerusalem.

Només un infant és digne de cantar un misteri tant gran, és una bellíssima variació de l’antifona: Canteu infants el Senyor de Maria Verge ha nascut el Rei (ex Marie Virgine natus est rex)