dilluns, 10 de juny del 2013

Rafael Arnáiz

Rafael Arnáiz Barón, va néixer el dia 9 d’abril de 1911 a la ciutat de Burgos, i va morir el dia 26 d’abril de 1938, al Monestir de la Trapa de San Isidro de Dueñas de Palència, quan només tenia 27 anys.


Era fill d’una família noble espanyola, va viure la seva joventut en un grau de benestar elevat, havia estudiat arquitectura a Madrid, i quan tenia 22 anys va quedar impressionat per una visita que va efectuar a la Abadia Trapense de San Isidro de Dueñas a Palència.

Perquè aquest jove aristòcrata, estudiant d’arquitectura, va pensar en la Trapa? Segons un germà de l’ordre, va conèixer el monestir a través del seu oncle i va quedar fortament impressionat al sentir com els monjos de la Trapa, en una tarda vespre qualsevol, amb motiu de les pregàries de Completes, entonaven la Salve Gregoriana i veient el contents i alegres que es mostraven els monjos de la comunitat.
Sense cap oposició dels seus pares, va ingressar el dia 15 de gener de 1934, a l’Abadia Cistercenca a l’edat de 23 anys, en plena crisi de la Segona República Espanyola. Tanmateix, a causa d’una malaltia greu, diabetes mellitus, rebel a tota teràpia, el germà Rafael no va poder professar com a Monjo Trapense, restant com a simple oblat o germà llec, morint a la infermeria del Monestir, després d’haver entrat i sortit de convent unes quatre vegades per buscar solució mèdica al seu mal.

Perquè està considerat un místic?. La mística és un estat de la persona que es dedica molt a Déu o a les coses espirituals. És un estat extraordinari de perfecció religiosa, que consisteix essencialment en una certa unió inefable de l’ànima amb Déu per l’amor i va acompanyada accidentalment de l’èxtasi i revelacions.
Són innombrables les cartes i els escrits d’aquest Sant místic. Es poden trobar en un ampli volum titulat “Obras completas del hermano Rafael” (editorial Monte Carmelo), també s’han publicat i han tingut un gran èxit els seus “dibuixos espirituals” que reflecteixen la seva ànima d’artista i són d’una profunditat mística digna de Sant Joan de la Creu.



El 27 de setembre de 1992, fou beatificat, i el dia 11 d’octubre de 2009 fou canonitzat i elevat als altars a la plaça de Sant Pere de Roma. A l’acte hi assistiren, entre d’altres, el doctor Bonifacio Medina i la seva senyora Consuelo Santamaría, feligresos de la nostra parròquia. És de destacar que el pare del Dr. Medina va conèixer de prop a la família Arnáiz, per tenir una casa a Villasandino (Burgos), tocant a la residència estival de la esmentada família, havent estat també un treballador qualificat dels seus pares.

Segons el Dr. Medina, el germà Rafael era una persona molt alegre, molt senzilla i que es va guanyar sempre la simpatia del poble on passava els estius amb la seva família.

Són innombrables els escrits que ha deixat aquest Sant, i com va dir el Papa Joan Pau II en la seva darrera visita a Santiago de Compostela, a una gran multitud de joves: “...la veritable felicitat no es pot confondre amb el plaer i aquella es troba en el lliurament d’un mateix al servei del pròxim”. El Sant Pare va proposar a tots els joves la imitació de la personalitat de Rafael Arnáiz, dient a més que la veritable saviesa consisteix en no cedir a la moda ni a les cultures transitòries, sinó anar amb decisió a la qüestió central de l’existència en busca de Déu.

Entre els molts escrits del germà Rafael, voldria destacar aquest, apropiat a la primavera: “yo veo a la creación muy hermosa; gozo con las almas de los hombres que aman a Dios... La vida no es triste cuando se posee a Dios... El sol brilla, me gustan las flores, los pájaros y los niños. Todo es un motivo de alabanza al Creador: las estrellas, la noche y los campos llenos de luz; y en una Trapa se goza de todo esto, porque todo eso le lleva a uno a Dios... El monje canta las maravillas del Creador. Es alegre y dichoso de ver la bondad de Dios reflejada en las criaturas”.

Tan de bo aquest Sant sigui per a tots nosaltres, i en especial pels joves d’avui, un model dels valors cristians de sempre.

En aquest vídeo, podreu veure més coses sobre la seva vida i pensament.