diumenge, 15 de gener del 2012

Homilia del Baptisme del Senyor.- Diumenge I de Durant l’Any.

La humanitat de Jesús és la nostra alegria

La humanitat de Jesús és la nostra alegria. No és una frase meva. Son les primeres paraules que escriu el gran teòleg Sant Tomàs de Aquino en el seu Tractat sobre el Verb encarnat. És cert, si Jesús no hagués existit, no tindríem aquesta alegria. El món no l’hagués conegut. La humanitat del jove menestral de Natzaret, que es presenta avui al Jordà i allí es manifesta com el Fill estimat del Pare, ple del seu amor, que en el llenguatge de la fe en diem l’Esperit Sant.

El camí de la fe comença sempre, no per una decisió ètica, sinó per un trobament amb una Persona, que és el Crist. Jo he conegut persones intel·ligents que són creients i persones també intel·ligents que no són creients. Llavors la fe és un DO, un Regal. I Nadal representa el començament de quelcom nou, radicalment nou. Un començament que ve de Déu.

La qüestió sobre Déu es desvetlla amb el trobament amb qui ja té una relació vital amb el Senyor. El camí vers Ell passa a través d’aquells que ja l’han trobat. I quan un troba a Déu se n’adona del do d’haver estat batejat en nom de la Trinitat. I té com una alegria immensa de saber-se Fill estimat del Pare, ple de l’amor de l’Esperit.

També el dia del nostre propi baptisme s’obrí el cel sobre nosaltres i se sentí la veu del Pare que deia «Tu ets el meu fil, o la meva filla estimada» , en tu he trobat el meu goig, no pel que fas, fins i tot si són grans les teves infidelitats, sinó simplement «perquè ets el meu fill/a» i no puc deixar d’estimar-te.


D’ençà que nostre Senyor va ser submergit en el Jordà, el riu d’aigua viva corre per l’Església, se sent sempre la seva remor, és un riu que dins nostre ens diu «Vine cap al Pare». Aquest riu és inexhaurible i inestroncable. Ve de Déu i va cap a Déu. Es el riu de la gràcia. Atreveix-te a posar-hi els peus.... i si pots posa-t’hi tot tu dins. La teva vida canviarà.... i t’adonaràs de la bellesa de les paraules: «La humanitat de Jesús és la nostra alegria»