dissabte, 1 de gener del 2011

Nadal, la Sagrada Família i el poeta Maragall

Visiteu la pàgina web de l'any Maragall
“Allà a la Sagrada Família hi passen coses admirables. Al  redós d’aquelles pedres ja miraculoses, s’hi congria un món nou: el món de la pau”
(Joan Maragall 1905)

Aquestes frases formen part d’un dels molts articles escrits pel poeta Joan Maragall (del que coneixem, sobretot, el Cant espiritual). Precisament aquest any és el 150è aniversari del seu naixement.
M’han cridat l’atenció perquè semblen escrites aquest mateix any arran de la dedicació de la Sagrada Família pel sant pare Benet XVI i perquè, precisament, les he llegides tant a prop de Nadal.
La pau que Maragall és capaç de copsar en una Sagrada Família tot just començada, la pau que transmet Gaudí, és una pau cristiana. És la mateixa pau que cantaven els àngels el primer Nadal, “i a la terra pau al homes” (Lc 2,14) i que continuem i continuarem necessitant. És la que  dóna glòria a Déu.
Per anar fent “un món nou: el món de la pau” els cristians hem de ser els primers d’acollir la pau que ens porta Jesucrist. De viure en pau, primer amb nosaltres mateixos, després amb el nostre entorn: família, treball, amistats... Seguirà el treballar per la pau: “Feliços: els qui treballen per la pau: Déu els anomenarà fills seus” (Mt 5, 10).     
Una manera de treballar per la pau és afavorir la justícia. “El fruit de la justícia serà la pau” (Is 32,17). Sempre, i sobretot en temps de crisi, trobem persones necessitades a prop i lluny. Si preguem per ells i els fem arribar la nostra aportació material, ells i nosaltres podrem celebrar Nadal sentint-nos més a prop d’“el món de la pau”.
PER NADAL, MÉS QUE MAI, REFERMEM EL NOSTRE COMPROMÍS AMB LA PAU.
BON ANY 2011!
Montserrat Ral